Начало
  Счетоводни Услуги
 Цени на счетоводни услуги
  Полезни връзки
 Счетоводни новини
 Контакти
 

ОГРАНИЧАВАТ достъпът до Търговския регистър


 ОГРАНИЧАВАТ достъпът до Търговския регистър

Още година да остане свободен достъпът  до данните от търговския регистър . Това предвижда проект за промени в Закона за търговския регистър, внесен от депутатите от ГЕРБ.
 
По сега действащия закон от 1 януари информацията за фирмите ще се получава след регистриране и само притежателите на електронен подпис или специален цифров сертификат могат да я ползват. Мотивите бяха „контролиране и проследяване на потребителите".

Процедурата за достъп трябваше да бъде уредена с наредба, която още не е написана, а софтуерът на Агенцията по вписванията, която поддържа регистъра, не е преработен. Това обясни пред „Труд" един от вносителите на проекта за отлагане - депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Регистрираният достъп  може и изобщо да отпадне", заяви Радев и обясни, че чрез отлагането ще се даде възможност да се обмисли дали няма други варианти за защита на личните данни на собствениците и управителите на фирми.

Радев беше един от авторите на идеята за ограничаване на свободния достъп до пълната информация за фирмите в търговския регистър. Мотивът бе, че стават много кражби на компании и затова трябва да бъдат защитени личните данни на търговците. Законът в момента предвижда малка част от данните в базата данни на търговския регистър за фирмите да са общодостъпни - например съдържанието на удостоверение за актуално състояние.


 


2011-12-22 (Прочетено 2482 пъти.)
* * *

 

Facebook | Twitter | Google



Кантора Сиат - Пловдив предлага професионални счетоводни услуги и счетоводно обслужване за фирми в Пловдив, счетоводство и контрол.

 

2010 - 2012 (c) Счетоводна кантора "СИАТ" - Пловдив . Всички права запазени. | Web and seo: Idea Studio Ltd. | 104327 посещения