Начало
  Счетоводни Услуги
 Цени на счетоводни услуги
  Полезни връзки
 Счетоводни новини
 Контакти
 

ЕДИННАТА ДАНЪЧНА СМЕТКА УДЪЛЖАВА СРОКА ЗА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ


ЕДИННАТА ДАНЪЧНА СМЕТКА УДЪЛЖАВА СРОКА ЗА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ

За първи път в България ще бъде въведена единна данъчна сметка от началото на 2013 г. Това ще бъде възможно с промените в данъчните закони, които бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по Бюджет и финанси”. Това съобщи народният представител от ПП ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова, която е член на комисията. Според нея изготвените промени са в посока на облекчаване на бизнес климата в страната и ще доведат до много положителни резултати.

„С въвеждането на единна данъчна сметка всеки ще получава персонален ПИН код, чрез който ще могат да бъдат проверявани както състоянието на данъчните задължения, така и заплащани текущи такива. По този начин ще се намалят разходите за банкови такси на бизнеса. Като пример мога да посоча, че за 2011 г. са използвани 24 млн. броя платени нареждания, всяко от тях на стойност 2 лв. Това означава, че оставяме 48 млн. лв. в бизнеса. Друг ефект от промяната ще бъде намаляването на грешки, допускани от фирмите поради многобройни кодове за плащане и различни банкови сметки за данъци и осигуровки. Фирмите много по-лесно ще подават заявления за корекция или нови платежни заради некоректни плащания”, коментира бургаският депутат.

Промяна ще настъпи и при осигурителните вноски. Те ще могат да се плащат до 25-то число на месеца, а досега това се извършваше до 10-то. Предвидено е и намаляване на наказателната лихва от 20 на 10 процента плюс основния лихвен процент. Ще бъде запазена единната данъчна ставка от 10% и ще се предприеме разширяване на облагането на всички доходи с 10% без изключения и привилегии. Пенсиите обаче няма да бъдат облагани с данък.

„Според обсъдените промени данъкът върху разходите става годишен данък и ще се внася еднократно до 31 март на следващата година. Досега това се случваше всеки месец до 15-то число на следващ месец, в който е начислен разходът. Ще отпадат авансовите вноски за корпоративен данък за фирми с нетни приходи от продажби за предходната година до 300 000 лв. Тези с оборот между 300 000 и 3 000 000 лв. ще осъществяват тримесечни авансови вноски, а тези над 3 000 000 лв - месечни вноски”, коментира Диана Йорданова.

Целта на данъчните промени е да се намали и административната тежест за предприятията, платци на доходи. Тe няма да подават справка към НАП, освен ако изплатените доходи надхвърлят 5 000 лв. Очаква се да отпаднат задълженията за задължителен превод на български език на постъпилите на чужд език във фирмите данъчни документи. С промените в данъчните закони са предвидени и дългоочаквани изменения, свързани с предотвратяването на злоупотреби с ДДС, когато доставчиците са нерегистрирани по Закона за добавената стойност лица 


2012-10-25 (Прочетено 2729 пъти.)
* * *

 

Facebook | Twitter | GoogleКантора Сиат - Пловдив предлага професионални счетоводни услуги и счетоводно обслужване за фирми в Пловдив, счетоводство и контрол.

 

2010 - 2012 (c) Счетоводна кантора "СИАТ" - Пловдив . Всички права запазени. | Web and seo: Idea Studio Ltd. | 105244 посещения